*poznámka: my nikdy moc neřešíme poměry a množství. Tvoříme s lehkostí bez pravidel a proto nás to baví!
Obliba ořechových másel rapidně stoupá a díky tomu je výběr čím dál pestřejší. Většina bývá přirozeně rostlinná. V široké nabídce ořechových máslíček je samozřejmě dobré vyhledávat ty kvalitní a od lokálních výrobců. Obecně by se dalo říci, že čím méně položek se vyskytuje ve složení, tím je máslo kvalitnější.
Pokud je máslíčko kvalitní a splňuje výše zmíněné parametry může být formou zdravého mlsání a také zdrojem kvalitních tuků. My jsme jedno takové do boxu v srpnu zařadili. Vybrali jsme originální a oblíbené Rafaelko od značky Smyslné dobroty. Existuje skutečně spousta možností, jak Rafaelko zařadit do svého jídelníčku naplno, a tak jsme pro vás sepsali pár bodů s recepty do kterých si Rafaelko můžete přidat a které vás mohou inspirovat.
Btw, pokud jste tento box propásli, máslíčko určitě zkuste a objednejte na www.smyslnedobroty.cz
Do kaše! Skvělá snídaně, na kterou se těšíte už před spaním
Přidat si ořechové máslo do kaše je vždycky super nápad. Kaši to skvěle ochutí a ještě ji dodá živiny, které potřebujete. My jsme pro vás sepsali několik způsobů, jak kaši připravit a věříme, že si tu každý přijde na to své.
Ovesná – Díky ovesným kaším jsem se naučila snídat. Je to rychlá, jednoduchá a vyvážená snídaně. Způsobů, jak si ovesnou kaši připravit je spousta. Záleží, kolik času ráno máte.
- 5 min – Není potřeba to zbytečně komplikovat. Jednoduše do misky nasypte trochu vloček, zalijte horkou/teplou vodou a nechte minutku odstát.
- ráno 1 min – Overnight kaše.
Vločky pro změnu přes noc namočte do vody/rostlinného mléka. Nejen, že tahle kaše má skvělou strukturu, ale ještě k tomu má spoustu dalších benefitů. Přes noc se nezničí žádné nutriční hodnoty vloček a dokonce je lepší pro naše trávení díky procesům, které za noc probíhají. - 10 min – Pokud máte po ránu více času, pečená kaše je pro vás správná volba. Dejte vločky s vodou nebo rostlinným mlékem do menšího pekáčku, přidejte trochu kypřícího prášku a nechte zapéct s vaším oblíbeným ovocem. Voila, tahle super kaše je na světě!
Jáhlová – 15 min. Jáhlová kaše se může zdát po ránu náročnější na přípravu, zato ale jáhly přináší velké potěšení pro naše zdraví. Na jáhly nejdříve nalijeme horkou vodu, abychom je zbavili hořkosti a pak už je jen nasypeme do hrnce a vaříme cca 10 minut.
Pohanková – 5 min
Nejlepší způsob, jak připravit pohankovou kaši je namočit si pohanku přes noc aby změkla, ráno se zbavit přebytečné vody a poté už jen pohanku rozmixovat a ohřát. Pohanková kaše je jedna z těch rychlejších na přípravu a je to super změna, pokud pořád jíte jen kaše ovesné.
Rýžová – 10 min
Pokud vám z předešlého dne zbyla rýže, ráno se může hodit na skvělou snídani. Stačí rýži trochu podlít rostlinným mlékem, rozmixovat a ohřát. Mňam!
No a teda co je na kaších nejskvělejšího? Každý den může být jiná… Existuje spoustu možností, jak si ji dochutit a tak vás nikdy nepřestanou bavit. Snadno si i ohlídáte přísun živin a látek.
Jednoduché palačinky ze tří ingrediencí!
Známe je všichni, oblíbené jídlo nemála dětí, palačinky. Dříve to byla Nutella nebo v lepším případě marmeláda, co jsme si na palačinky mazali v šíleném množství. Tady je jeden super recept na easy rostlinné palačinky, které doporučujeme doladit vaším oblíbeným máslíčkem. Je z nich super dezert, snídaně nebo třeba jen odpolední snack.
Ovesné vločky nejdříve rozmixujte na hrubou mouku, přidejte mléko a rozmačkaný banán (na 200g vloček cca 400ml mléka, uvidíte podle konzistence, také záleží jaké mléko používáte). Pečlivě zamíchané těsto smažte na středně rozpálené pánvi – tenká vrstva nejlépe na kokosovém oleji.
Na pečení
Ať už děláte cookies, brownies, dort, koláč nebo buchtu, ořechové máslo na ozdobení je moc fajn. Rafaelko se tady skvěle hodí i díky tomu, že má přirozeně bílou barvu a hezky tak vynikne. Vrstva takové pomazánky se může hodit i v případě, kdy se váš dezert nepovede úplně podle vašich představ. V takových momentech je Rafaelko skutečně life saver…
Proteinové tyčinky
V obchodech je jich spousta, často ale nebývají vegan kvůli běžnému používání syrovátkových proteinů. Ještě k tomu se ani cenově taková sváča každý den nemusí vyplatit. Proto doporučujeme přípravu vlastních proteinových tyčinek doma a to se bez ořechového másla neobejdete.
Základem je vytvořit hutné těsto, které bude buď na bázi oříšků nebo rovnou ořechového másla. Přidejte váš oblíbený rostlinný protein, my doporučujeme od značky Happy power. Podle konzistence ještě přidejte rozmixované ovesné vločky a dochuťte třeba sirupem nebo kakaem. Menší krabičku vyložte pečícím papírem, těsto rovnoměrně rozložte a posypte podle chuti oříšky nebo semínky… Přelít ještě můžete Rafaelkem:) Celou krabičku dejte do lednice a po ztuhnutí nakrájejte na středně velké tyčinky.
Tip: pokud se vám nepodaří dosáhnout požadované struktury, vyválejte si z těstíčka v dlaních kuličky. Taková mísa proteinových kuliček vám z lednice zmizí hned. S použitím Rafaelka, pak stačí jen obalit v kokosu a máte dezert jako z reklamy.
No a náš nejoblíbenější? Jak říká Joey…
Stačí prsty nebo lžíce a máslo je fuč.